Interview: Ratna Ho tijdens Modefabriek 2016

Eind januari was de eerste editie van de Modefabriek van dit jaar. Designers, inkopers en modeliefhebbers van over het hele land kwamen richting de RAI in Amsterdam om zich te laten inspireren voor het komende mode-seizoen. Ratna Ho stond er voor de derde keer achtereen met haar collectie. We spraken haar over de weg die ze nu bewandeld en hoe het haar allemaal afgaat.

Mode werd haar met de paplepel ingegoten en het was dan ook niet gek dat de collectie die ze ontwierp in 2009, voor haar afstuderen aan Artez, jaren later een enorm podium zou krijgen door niemand minder dan Armin van Buuren. Haar afstudeercollectie, met als inspiratie tribaltattoo’s, ging de hele wereld over toen Armin van Buuren zijn danseressen ermee aan wilde kleden tijdens zijn shows.

Ratna vertelde ons dat ze zich de komende tijd meer wilde focussen op haute couture. Nu ook Nathalie la Rose haar kleding draagt proeft alles naar meer. Haar grootste droom is dan ook dat niemand minder dan Beyoncé een ontwerp van haar draagt tijdens haar welbekende shows.

Maar niet alleen haute couture krijgt een grotere plek in Ratna’s toekomst. Ook op commercieel vlak heeft ze verschillende ideeën. Ze wilt een collectie maken die betaalbaarder is, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Ze blijft hierbij wel heel erg haar eigen stijl doortrekken. Denk hierbij vooral aan haar voorliefde voor werken met zeilstof. Iets wat diervriendelijk, duurzaam en sterker dan leer is. Hiervan heeft ze natuurlijk al haar (fantastische!) regenjassen van gemaakt maar haar hele collectie met Studio Mulder is zeker een kijkje waard.

Daarnaast leek het haar tof om alledaagse voorwerpen meer “fashion” te maken. We kregen toegefluisterd dat er een collab aankomt voor een festivaltent en wij zitten op het puntje van onze stoel om te zien hoe dat uitpakt. Genoeg in het verschiet dus, wij gaan alles in ieder geval op de voet volgen en hopen deze zomer festivals te pakken in een flashy Ratna Ho kampeertent inclusief regenjassen. Want ja, het blijft toch Nederland.

Text by Tessa Weeren & Ylja Theunis

Leave a Comment